25. – 26. septembris

Konferences dienas kārtība:

Informācija atjaunota 2020. gada 25. septembrī

3. Starptautiskais mākslas festivāls un konference „Divi Jūliji. Maderniekam 150” veltīti Latvijas lietišķās mākslas meistariem Jūlijam Maderniekam (1870-1955) un Jūlijam Straumem (1874 – 1970). Festivāls norisināsies Vecgulbenes muižā un Gulbenes vēsturiskajā centrā – Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejā.

2020. gadā festivāla un konferences zenītā ir latviešu lietišķās mākslas meistars, gleznotājs, grafiķis, pedagogs, mākslas kritiķis, Straumes līdzgaitnieks – Jūlijs Madernieks, kuram šogad atzīmējam 150. dzimšanas dienu. Madernieks ir viens no latviešu lietišķās mākslas veidotājiem. Viņa spilgtais grafiķa talants un kolorista spējas izpaudās lietišķās mākslas kompozīcijās, īpaši tekstilmākslā, kā arī glezniecībā un grafikā. Straumes daiļradi ir spēcīgi ietekmējusi Kaukāza tradīcija, turpretim Madernieka ietekmes paklāju dizainā sakņojas nacionālā romantisma art deco motīvi.

Festivāls organizēts piecās aktivitātēs visai ģimenei:
ZINĀŠANAS Vecgulbenes muiža, Brīvības iela 18
PRASMES Muzeja klēts, Klēts iela 4
TRADĪCIJAS Muzeja Oranžērija, Pils iela 3, Sarkanās pils, Parka iela 10
RADOŠUMS Sarkanā pils, Parka iela 10
BAUDAS Pils parks pie Sarkanās pils, Parka iela 10

25. SEPTEMBRIS

10:00 – 13:20
14:50 – 15:50
ZINĀŠANAS

Starptautiska zinātniska konference „Divi Jūliji. Maderniekam 150” par mākslinieka radošo mantojumu un laiktelpu

Vecgulbenes muiža, Brīvības iela 18, Gulbene

 

Konferences un paneļdiskusijas programma:

Konferencē uzstāsies lektori no Latvijas, Gruzijas, Turcijas, Irānas un Krievijas. Tiks nodrošināta sinhronā tulkošana angļu – latviešu, latviešu – angļu valodās.

Konferences norises projekts:

Inta Pujāte, Mg. art., mākslas vēsturniece, Latvijas Mākslas akadēmijas docente, (Latvija) “Gadalaiki Jūlija Madernieka žurnāla „Atpūta” vāku kompozīcijās”

Rūta Rinka, Mg.art., Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja Tekstilmākslas kolekcijas glabātāja, “Jūlija Madernieka interjeri un mēbeļu projekti” (Latvija)

Denizs Džoškuns (Deniz Coşkun), Mg. oec., paklāju aušanas un vilnas dzijas krāsošanas eksperts “Simbolisms aušanā no neolīta līdz mūsdienām” (Turcija)

Kerims Mirzaī (Karim Mirzaee), Dr.art., Tebrīzas Islāma mākslas universitāte, mākslas zinātnieks, “Austrumu motīvu un simbolu ietekme un atpazīšana Straumes un Madernieka darbos” (Irāna)

Dace Ļaviņa, PhD cand., Mg.art., Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja Keramikas un porcelāna kolekcijas glabātāja, “Latviskās identitātes meklējumi un darbnīca “Baltars” (Latvija)

Gatis Vanags, Mg.art., Mg.arch., arhitekts, Latvijas Dizaineru savienības biedrs, “Jūlijs Madernieks – nacionālā romantisma burtveidolu dizaina celmlauzis” (Latvija)

Imants Ļaviņš, Dr. hist., Mg. philol., Ekonomikas un kultūras augstskolas docents, “Japānisma vilinājums Jūlija Straumes daiļradē” (Latvija)

Irina Avikainena, Ļeņingradas Apgabala muzeju aģentūras pārstāve, “Mecenātisms kā attieksme pret dzīvi: Roždestvenas aizbildņi” (Krievijas Federācija)

Georgijs Kalandija (George Kalandia), Dr.hist., Gruzijas Mākslas pils direktors, “No Teātra muzeja līdz Mākslas pilij (muzeja rehabilitācijas un modernizācijas vēsture)” (Gruzija)

Izolda Melikishvili, Dr.art., Gruzijas Nacionālais muzejs, mākslas zinātniece, “Gruzīnu mežģīnes Jūlija Straume darbos” (Gruzija)

 

Konferences moderators Imants Ļaviņš.

Konferenci finansiāli atbalsta Valsts Kūltūrkapitāla fonds

13:20 – 14:50
TRADĪCIJAS
PORCELĀNA MĀKSLAS IZSTĀDES “Baltais zelts” /”White Gold” APSKATE

Muzeja Oranžērija,
Pils iela 3

Porcelāna mākslas izstādē “Baltais zelts” /”White Gold” aplūkojami 11 mākslinieku darbi.

Elīna Titāne, studējusi keramiku Ziemeļrīgas mākslu un amatu skolā, Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola un Latvijas Mākslas akadēmijā. Atpazīstams radošais rokraksts veidojies pēdējo 15 gadu laikā. Tie ir abstrakti objekti, kuru tēls, struktūra un plastika ir tuva dabas formām- tomēr tajos nav norāde uz konkrēto, bet vispār pastāvošo.

Ilona Romule, viena no starptautiski pazīstamākajām Latvijas keramiķēm. Viņa regulāri piedalās starptautiskos porcelāna mākslas simpozijos un radošajās darbnīcās, lasa lekcijas un vada meistardarbnīcas. Mākslinieci keramikā interesē iespēja izteikties trijās dimensijās, izmantot apjoma virsmu grafikai vai glezniecībai un rezultātu veidot gan kā funkcionālu priekšmetu, gan dekoratīvu tilpumu.

Inese Brants, viena no Latvijas ievērojamākajām māksliniecēm porcelāna un keramikas jomā. Mākslinieces darbība keramikā ir daudzveidīga -viņa strādā ar porcelāna un šamota formām, taču viņas specializācija un sirdslieta ir porcelāna apgleznošana.

Līga Skariņa, par savu radošo darbu saņēmusi arī vairākus apbalvojumus – 2019. gadā māksliniece saņēma gada balvu dizainā Latvja, kā arī inovācijas balvu un prēmiju Japānā. Māksliniece par savu daiļradi saka tā: “Man medijs ir materiāls – māls, akmens masa, porcelāns. Saskarsme ar šiem materiāliem veido radošas idejas, vizuālus stāstus un plastiskus risinājumus.”

Dace Blūma, mākslas izstādēs piedalās jau no 1983.gada. Viņa ieguvusi izglītību keramikas (porcelāna) specialitātē, kā arī mākslas un dizaina nozarē, taču pēc pārliecības Dace Blūma sevi dēvē par keramiķi. Mākslinieces mīļākais materiāls ir porcelāns, kurš šobrīd gan kļuvis ļoti dārgs un grūti pieejams.

Andris Vēzis, viens no vadošajiem un atpazīstamākajiem māksliniekiem, kas strādā ar porcelānu, regulāri piedalās starptautiskās izstādēs un keramikas simpozijos Latvja un Eiropā. Mākslinieka porcelāns ir viegls un gaisīgs, veidojot neatkārtojamu krāsu zīmējumu. To raksturo tehniska virtuozitāte un ekspresivitāte.

Maruta Marija Raude, māksliniece strādāja dažādās tehnikās. Darbu tēmas ir cilvēku un dabas attiecības. Strādājusi arī grafikā, oforta tehnikā. Marutas Raudes darbi atrodas muzejos dažādās pasaules valstīs. To visu aprāva nežēlīga un nepielūdzama slimība. Par Marutas Raudes devumu turpina rūpēties vīrs Alfs un dēls Jānis Mārtiņš.

Inese Līne, savu pieredzi, zināšanas un citas garīgās vērtības ikdiena dāvina audzēkņiem, strādājot Rīgas Amatniecības vidusskolā. Beigusi Latvijas Mākslas akadēmiju un ieguvusi maģistra grādu vizuāli plastiskajā māksla. Strādā ar dažādām keramikas masām, taču visvairāk saista porcelāns.

Skuja – Braden, pseidonīms un divu uzvārdu kombinējums no internacionāla mākslinieču tandēma – Ingūna Skuja (Latvja) un Melissa Braden (Kalifornija), kas kopīgi strādā ar porcelānu. Viņu darbos apvienojas dekoratīvisma, literārisma un politiskie elementi, lietojot materiālu, kas vēsturiski asociējas ar absolūtu izsmalcinātību.

Ženija Loginova, mākslinieku ģimene Anatolijs Borodkins un Ženija Loginova jau kopš 1992. gada daudzās izstādēs un mākslas simpozijos piedalās kopā. Māksliniece ir LMA Keramikas nodaļas asociētā profesore. Personālizstādes ir notikušas daudzviet Latvja, kā arī Francijā, Spānijā un Ukrainā. Kopīgi ir strādāts starptautiskos simpozijos un plenēros Latvijā, Indijā, Ķīnā un daudzviet Eiropā. Jūgendstils ir lielisks darbu iedvesmas avots.

16:00 – 17:00
ZINĀŠANAS

Paneļdiskusija “Sabiedrība un māksla”

Vecgulbenes muiža, Brīvības iela 18, Gulbene

Paneļdiskusija par sabiedrību un mākslu ar vadmotīvu no Madernieka teiktā: „Runāt, ka mākslas pabalstīšana iespējama tikai pēc materiālā stāvokļa nodrošinājuma, nozīmē maskot atzīšanos par mākslas nevajadzību. Daudzi pilsoņi, tikuši pie turības, par mākslu vairs nedomā.” (Rīgā, 1906.gadā)

Diskusijā piedalīsies:

Denizs Džoškuns (Deniz Coşkun), paklāju aušanas un vilnas dzijas krāsošanas eksperts (Turcija)

Ilona Romule, keramiķe, MFA, Ženēvas Starptautiskās keramikas akadēmijas biedre (Latvija)

Ieva Krūmiņa, Latvijas Mākslas Akadēmija, profesore (Latvija)

Georgijs Kalandija (George Kalandia), Gruzijas Mākslas pils direktors (Gruzija)

Kerims Mirzaī (Karim Mirzaee), Tebrīzas Islāma mākslas universitāte, mākslas zinātnieks, (Irāna)

Rūta Rinka, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja Tekstilmākslas kolekcijas glabātāja, (Latvija)

Dace Ļaviņa, PhD cand., art., Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja Keramikas un porcelāna kolekcijas glabātāja

Imants Ļaviņš, Ekonomikas un kultūras augstskolas docents (Latvija)

Paneļdiskusijas moderators Imants Ļaviņš.

Paneļdiskusiju finansiāli atbalsta Valsts Kūltūrkapitāla fonds

 

26. SEPTEMBRIS

10:00 – 16:00
PRASMES

Aušanas darbnīcas, adīšana, tamborēšana, zeķīšu lāpīšana

Muzeja Klēts, pie Klēts,
Klēts iela 4

Aušanas meistarklase uz Viļumsona stellēm, Madernieka rakstu interpretācija un izaušana, vada SIA “Mailīšu fabrika”.

Adīšana, tamborēšana, zeķīšu lāpīšana.

Armanda Jaspera darbnīca un rotas.

10:00 – 16:00
TRADĪCIJAS

Izstādes, ekspozīcijas un meistardarbnīcas

Pils parks pie Sarkanās pils,
Parka iela 10

Jūlijam Maderniekam veltītā flīžu dekorēšanas darbnīca “Krāso kopā ar Madernieku!”, nodrošina Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Porcelāna muzejs.

Filcēšanas darbnīca, vada meistare no Lubānas Dace Rudzīte.

 

Visas aktivitātes ir bez maksas.

Darbnīcas finansiāli atbalsta Vidzemes kultūras programma 2020

10:00 – 16:00
RADOŠUMS

Mākslas meistaru un amatnieku  radošās darbnīcas visai ģimenei

Sarkanās pils 1.stāvs, 2.stāvs un mansards

Pils parks pie Sarkanās pils,
Parka iela 10

Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas katedras pedagogu un studentu darbu izstādes apskate.

Mākslas plenēra “Melnbalts” darbu izstādes atklāšana.

Gulbenes Mākslas skolas audzēkņu darbu izstāde “Madernieka iedvesmots”. 30 gadu garumā tapušie darbi dažādās tehnikās, iepazīstot Madernieka rakstus.

Mārtiņa Apsīša gleznu izstāde.

Dzintara mezglošanas meistarklase, vada Ilze Vainovska, lietišķās mākslas meistare, zīmola “Noķerts Liepājā” vadītāja.

Papīra un auduma apdrukas darbnīca, izmantojot spiedogus, kuri veidoti pēc Madernieka zīmējumiem, dalībniekiem būs iespēja pašiem radīt un saņemt savā īpašumā oriģinālus ietinamos papīrus un/vai apdrukātus auduma dvielīšu, vada tekstilmāksliniece Baiba Vaivare.

Mākslinieces Laimas Bakānes (Lupiķes) autortehnikā veidotie darbi.

Cianotipija – īpašas fototehnikas darbnīca, izmantojot saules gaismu, linogriezuma tehnikas darbnīca, kas piemērota Madernieka rakstu, burtu un grafiku interpretācijai un apdruku gatavošanai un citas radošas aktivitātes. Abas darbnīcas nodrošina “Radošā apvienība “Piektā māja”” sadarbībā ar Gulbenes Mākslas skolu.

Visas aktivitātes ir bez maksas.

Darbnīcas finansiāli atbalsta Vidzemes kultūras programma 2020

10:00 – 16:00
BAUDAS

Pils parks pie Sarkanās pils,
Parka iela 10

Latvijas un ārvalstu mākslas, lietišķās mākslas meistaru un amatnieku demonstrācijas – andele, dzīvā mūzika, garšu baudījumi, fotografēšanās pie mīlestības simbola – tēlnieces Andas Piokānes skulptūras “Amors” tā vēsturiskajā vietā, pils parkā.

Visas aktivitātes ir bez maksas.

14:00
EKSPOZĪCIJAS “KOLORĪTAIS LEO SVEMPS” APSKATE

Stāmerienas pils, Vecstāmeriena, Stāmerienas pagasts, Gulbenes novads

Romantisma pērles – Stāmerienas pils – un ekspozīcijas “Kolorītais Leo Svemps” apskate.

Dalies: